A városban élő állatokról gyakran tudomást sem veszünk, legfeljebb akkor, ha bosszantóak a galambok. Ha odafigyelünk, akkor galambon kívül még felfedezhetünk cinkéket, verebeket, tengeliceket, gyakori vendég a varjú, a csóka. A darvak csak átrepülnek a város felett, de a hangjuk a városi zajt is túlüvölti. Általában az EF-S 55 – 250 mm f/4–5,6 IS II objektívet használom, de a Helios M44-4, Jupiter 11/A és a Canon EF 50 mm f/1.8 STM objektívekkel is előfordult már, hogy madarat fogtam.

Galambok

A galambokat sokan idegesítőnek tartják, persze joggal, ürülékük szennyezi az épületeket, utcákat. Gyorsan szaporodnak, tökéletes környezet számukra a város. Viszont gyakran lehet róluk érdekes fotókat készíteni, akár egész közelről is, mert nem félnek az emberektől. Főleg a belvárosban lehet bátor példányokra akadni, gyakran a gyalogosok elől is lustán szaladnak, nincs kedvük repülni. Akár a Canon fix 50-esével is lehet rájuk vadászni.

Rigók

A rigók között akadnak nem ijedős példányok, főleg ha a fészkükről akarják a figyelmet elterelni. Ők különösen szórakoztatóak, amikor a fiókáknak gyűjtött élelemmel van tele a csőrük, vagy fürdőt vesznek egy tócsában. A hímek között gyakori a területvita, amikor rövid ideig tartó párharc látható.

Balkáni gerlék és örvös galambok

A gerle és az örvös galamb félős, gyanakvó madarak. Az utóbbi években gyakrabban lehet látni ezt a két madárfajt, legalábbis Szeged külvárosát és a Tisza környékét szeretik.

Varjak és csókák

A varjak és a csókák gyanakvóan méregetik a zoom objektívet, viszont megéri várni, hogy valami érdekes történjen. Leggyakrabban csapatban fordulnak elő, nem kell sokat várni arra, hogy összevesszenek valami finom falaton. Olyankor nem is biztos, hogy észreveszik a közeledő embereket.

Kacsák

A Tisza környékén, Holt-Marosnál, tavak közelében sok kacsát láthatunk. A belvárosban hozzászoktak az emberekhez, gyakran etetik is őket, így nem félnek, egészen közel lehet hozzájuk menni. Ha kaját remélnek, jönnek maguktól, várnak, és ha nem kapnak, sértődötten elvonulnak. Amivel jobban járnak, mert az etetés káros számukra.

Fecskék

Fecskével röptében nem próbálkoztam, nem éreztem elég ügyesnek és gyorsnak magamat. Egyszer szerencsém volt, épp a dróton pihentek naplemente előtt. Jövőre megpróbálom lekapni őket röptükben.

Kismadarak

A kistestű madárkákhoz a telezoom kell. Városban leggyakoribb a veréb. Gyorsan mozognak, nehéz lekapni őket. A hideg idővel egyre több cinke, tengelic, őszapó, rozsdafarkú jelenik meg a városban élelmet keresve. Szerencsére sokan etetik őket.
Érdekes és hasznos információkat, fotókat, videókat találhattok a városban élő madarakról a Városi Madár blogon.

Top