A gyakorlati oktatás keretében elkezdtünk épületfotózással foglalkozni, mert az iskola szeretett volna kiállítást rendezni épületfotókból. A szegedi épületek érdekesek, változatosak, keveredik a régi és a modern, a szépen felújított és a romos. A város legjellegzetesebb épülete a Dóm, messziről látszanak a tornyai, szinte uralja az alföldi tájat. A tornya kb. 80 méter magas, aki szeretne, felmászhat és körbe nézhet a város felett.

Perspektíva

Az épületfotózásnál a perspektíva fontos, lehet egy, két, három iránypontos. Az egy iránypontosnál szembe helyezkedünk a fotózandó vagy megnézendő tárgy lapjával, ilyenkor úgy tűnik, hogy a vonalak a távolban összetartanak.
A két iránypontos perspektívára az a jellemző, hogy az épület vagy tárgy egy függőleges síkjával állunk szemben és nem valamelyik lapjával.
A madárperspektíva és a békaperspektíva a három iránypontosnak a két változata. Ezek a leglátványosabbak.

Retus és objektívek

Épületfotónál a belógó ágakat ki kéne retusálni, de nekem személy szerint ez az irány nem tetszik. Technikailag nem nagy kunszt, de ahogy a Rooftopos kolléganő mondta, Isten azért teremtette, hogy a fotós le ne szedje. Nekem az égcsere sem jön be, van elég olyan nap, amikor szép az égbolt.
A torzítás szokott még gond lenni. Nagylátószögű objektív torzít, szoftveresen maximum a profilkorrekciót használom. Ha műszakilag pontos képeket szeretnék készíteni, akkor minimum full frame vázat és tilt shift objektívet használnék. Mivel nem szeretnék, ezért inkább kihasználom az objektívek tulajdonságait.

Kiállítás

A kiállításmegnyitóra nem mentem, a mai, fél kettes időpont nem felelt meg, nem szerettem volna a munkahelyről hiányozni. Két képemet rakták ki, a Folyosót és a Kapuőrt. 12 képet adtam be, ebből egyet kivettem a lenti galériából, mert pályázatra szánom. Az a kép a legérdekesebb, nem is bánom, hogy nem került ki, így nyugodtan beküldhetem a DaDalia Galéria harmadik természetfotó pályázatára, amelynek az egyik kategóriája az urbanizáció, a természet alkalmazkodása az emberi környezethez. Szeretem ezt a témát, remélem, elég jó vagyok benne. Szurkoljatok!

Top