Gyakorlaton folytattuk a tavalyi vizes feladatokat. December utolsó óráján narancsot ejtettünk vízbe, és ezt kellett lefotózni, a víz szépen fröccsent, a narancs pedig süllyedt. A másik téma festék cseppentése egy pohár vízbe, azzal kevesebbet foglalkoztam.

Víz: Problémák és megoldások

A gyümölcs beleejtése vízbe, és annak a lefotózása, ahogy elmerül, nem olyan egyszerű, mint elsőre hangzik. Először a fényeket kell megfelelően beállítani, akkor értük el a legjobb eredményt, amikor két oldalról villant stúdióvaku, és a beállítófény ki volt kapcsolva. Így a becsillanást az akvárium üvegjén és a bemozdulásos életlenséget sikerült minimalizálni.
A fényképezőgépet ISO100-ra és 1/200-ad időre állítottam, valamint állványt használtam. Az 1/200 a vakuszinkron idő miatt fix választás volt, ilyenkor van nyitva teljesen az 1300D redőnyzárja, ha kisebb idővel próbálkoznék, akkor a redőny egy része kitakarná a képet. A rekesszel kezdtem el inkább játszani, próbálkoztam f11-es értékkel, f16-ossal és f22-essel is. Az objektíveket is cserélgettem, nekem a Canon EF-s 24/2.8 STM tetszett a legjobban.
A vízbe eső tárggyal az a probléma, hogy a víz másképp töri a fényt, nehéz beállítani rá az élességet, valamint aki elejti a tárgyat, nem biztos, hogy minden alkalommal pont ugyanoda sikerül céloznia. Próbálkoztam a rekesz szűkítésével növelni a mélységélességet, ami végül bejött, sikerült egy viszonylag éles fotót lőni az elmerülő citromszeletről, amin utómunkával már könnyen lehetett alakítani.

Festékcsepp a vízben

Erre a feladatra nem volt sok időm, csak annyi, hogy egy sorozatot csináltam arról, hogy terjed a pohár vízben a festék. Alul exponáltam a képeket, legközelebb erre figyelek, ne utómunkával kelljen javítani. A pohár felületére is jobban fogok ügyelni, az ujjlenyomatokat és vízcseppeket el kell tüntetni. A pohár két oldalán megjelenő árnyékkal sem vagyok elégedett, lehetne szimmetrikusabb. Nem 5 perc ezeket az egyszerűnek tűnő feladatokat szépen kivitelezni.

Top