A Photoshop és photoshopolni kifejezést mindenki ismeri, gyakorlatilag beépült a nyelvünkbe. Ezzel az egy szóval lehet kifejezni képszerkesztés és képalkotás minden elemét. Azt pedig mindenkinek a saját lelkiismerete és ízlése dönti el, hogy mire és hogyan használja a programot. A képzésen viszont nem az Adobe termékével ismerkedtünk meg, hanem egy új programmal.

Kezdő lépések: avagy kell ez nekem?

Én két évig megvoltam a Lightroommal, aztán a képzésen eljutottunk a photoshopolásig. Ehhez az Affinity volt feltelepítve a gépekre. Az anyagi megfontolás egyértelmű, az Affinity töredékébe kerül a Photoshopnak. Az Affinity semmivel nem rosszabb, mint az Adobe cucca, sőt vannak benne plusz dolgok, például a frequency separation filter. A billentyűkombinációk, menük kb. ugyanazok, ha holnap mégis Photoshoppal kellene dolgoznom, nem lenne probléma.

Az Affinityvel eleinte nehezen sikerült barátkozni. Aztán az oktató hozott egy érdekes montázsos feladatot, amiben egy római katonának öltözött férfit kellett egy jégbarlang háttérre rakni és hóesést varázsolni köré. Ez a feladat meggyőzött arról, hogy ez az egész szórakoztató, és a program jól használható.

Leckék a Youtube-ról

Az Affinity megvásárlása után aktívabban kezdtem foglalkozni a képszerkesztés, képalkotás, retus megtanulásával. Ezzel párhuzamosan a portrézás gyakorlására is ráfeküdtem, így volt szerkesztenivaló képem is. A Youtube-on rengeteg angol nyelvű videó van az Affinityról, a cégnek saját csatornája is van, ahol az alapokat és apró trükköket is megosztanak. Azt hiszem, azzal is sokat nyertem, hogy muszáj volt megérteni az angolt. A kedvencem még Olivio Sarikas csatornája és az Affinty Revolution. Nagyon sokat lehet tanulni a tutorialokból, főleg a rétegkezelés jobb megértésében segítenek, meg olyan funkciókat is kipróbál az ember, ami nem jutna eszébe. 

Jobb, mint a Photoshop?

Árban biztos, hogy jobb. Amikor nincs akció, akkor is kb. 20 ezer Forintból megvan. Egyszer kell megvenni, utána folyamatosan jönnek a frissítések. A különbségekről nincs sok tapasztalatom, mert gyakorlatilag én csak az Affinityvel találkoztam, de angol tesztből rengeteg van, magyarul is találni 1-2 cikket, talán a Fotósarké a legrészletesebb. Amiket elolvastam, azok mind dicsérték az Affinity funkcióit.

 

Néhány gyakorlós kép:

 

 

Top