A gyakorlaton kaptunk egy olyan lehetőséget, hogy mehetünk futókat fotózni a Szegedi Jótékonysági Félmaratonra. December 2-án, szombaton egész jó idő volt, utána bejött az időjárás jelentés… Vasárnap reggel szakadt a hó.

ÖLTÖZKÖDÉS

Az időjárás jelentés miatt inkább a túraruhákat vettem elő. A futók szerencsések, végig mozognak, a fotósoknak viszont sokat kell egy helyben állni. Jó ötlet volt elővenni téli, vízálló túranadrágot, héjkabátot, polár felsőt, bakancsot. A kesztyű kérdésen még dolgozni kell, be kell szerezni egy olyan darabot, ami nem akadályozza az ujjak mozgását. Örültem annak, hogy kipróbálhattam az új fotós hátizsákomat. Az esővédő huzatja nagyon hasznos volt.
A fényképezőgép nem vízálló, így zacskóba lett öltöztetve. A többi fotós is hasonlóan járt el, volt aki az o objektív napellenzőjére ragasztotta a zacskót, én inkább hajgumit használtam. A front lencse így se úszta meg szárazon, vízcseppek kerültek rá.

A VERSENY

A legkisebb távot gyerekeknek rendezték meg. Hősiesen küzdöttek a hóesésben, nekik ennyi épp elég volt, hősiesen küzdöttek a hóesésben. A felnőtt távon futók fél 11-kor rajtoltak, előtte a fotósok szétszéledtek a város különböző pontjaira. Én a Tisza-parton voltam, utána átmentünk a Dóm térre. A Tisza-parton még együtt volt a mezőny, folyamatosan jöttek a futók. A Dóm térre átmenet a kisebb távot vállalókkal találkoztunk. A fotózást ott az időjáráson kívül a gyalogosok nehezítették, valamint érthetetlen módon egy autó is felbukkant, amire nem számítottam ezen a helyszínen. Ettől függetlenül érdekes és izgalmas fotózás volt. Az ujjaim és a lábam átfagyott, de csak akkor mentem el, amikor beteltek a memóriakártyáim.
Otthon a gép úszott a párában, megvártam, amíg teljesen megszáradt, utána letakarítottam az objektívet, és elkezdtem a képekkel foglalkozni.

TANULSÁGOK
  • Kevesebb expo… Sok fotót csináltam, amit elsiettem, és nem lett jó. Legközelebb jobban odafigyelek, nem fogok aggódni, hogy lemaradok valamiről. Lehet, a 8 és 16 gigás memóriakártya is elég lett volna.
  • Keresnem kell olyan kesztyűt, amiben rendesen tudom mozgatni a kezem. Nagyon kihűltek az ujjaim, ráadásul későn vettem észre.
  • Monopod. Igaza volt a fotósnak, aki ilyet használt. Mondta, hogy sokkal kevésbé fárad el a keze. Gondolom, a vízszintet is egyszerűbb megtartani vele.
  • Nagyon jó volt a zacskó, de amíg rájöttem, hogy kellene rögzíteni… Elgondolkoztam, hogy lehet kéne rendes esővédő huzat.
  • A EF-S 55 – 250 mm f/4–5,6 IS II objektívvel kapcsolatban nem voltak nagy elvárásaim ilyen körülmények között. Ha sportfotózással akarnék foglalkozni biztos, hogy vennem kellene egy fényerősebb telezoomot.

A fotók ProgRun Kft. engedélyével jelentek meg. 

Top