Az OKJ-s fotós képzések legtöbbször arra jók, hogy meglegyen a papír a tervezett vállalkozásunkhoz. Én is nagyon örültem, amikor június végén túl voltam a vizsgán. Rögtön mentem a kormányhivatalba érdeklődni, hogyan lehet vállalkozást indítani, és lesz-e pályázat kezdő vállalkozók támogatására. 

GINOP 511

A kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályán megtudtam, hogy hamarosan kezdődik az új pályázati időszak. Két héttel később megkaptam a kérelemcsomagot. Nagyon fontos, hogy regisztrált álláskeresőnek kell lenni minimum 1 hónapig, valamint a kérelemcsomagot azelőtt kell kitölteni és leadni, mielőtt elindítanánk az első vállalkozásunkat. 

A kérelemcsomag legizgalmasabb része az üzleti terv. Arra kíváncsiak, hogy milyen elképzeléseink vannak, és képesek leszünk-e működtetni a vállalkozást. Mivel szeretnénk foglalkozni, milyen marketing eszközöket vetnénk be, hogyan látjuk a piacot, amit célzunk. Ha valaki eddig nem rendezte a gondolatait, a kormányhivatalnak beadandó üzleti terv segíteni fog ebben. 

Nagyon fontos, hogy a NAV-tól adóigazolást kérjünk, amiből kiderül, hogy nincs semmilyen köztartozásunk. Nekem ezt elfelejtették mondani, így futnom kellett még egy kört. 

Kérelem elfogadva…

Ha minden papírt leadtunk és rendben van, akkor jó eséllyel elfogadják a kérelmünket. A következő kör a vállalkozás elindításáról szól. 30 napunk van elindítani a vállalkozást. Szükség van még egy inkasszó nyilatkozatra, mert azért nem lehet csakúgy meglépni a pénzzel… Nem lehet szüneteltetni, megszüntetni a vállalkozást. Ezenkívül kell a banktól a számlavezetésről szóló szerződés.  Ha ez nincs, mert ezer éve kötöttük, akkor a bank némi pénzért ad egy hiteles igazolást. 

A vállalkozás indítása nem bonyolult… Egészen addig, amíg ki nem derül, ott helyben nyilatkozni kell arról, hogyan szeretnénk adózni. Az ügyintéző átküldött a NAV-hoz, más is velük szokta kitölteni a papírnak azt a részét. A NAV-nál készségesen segítettek, megbeszéltük, hogy alanyi áfamentes, főállású KATA-s vállalkozó leszek. Utána visszavittem a papírt, az ügyintéző pedig befejezte a folyamatot. A vállalkozás indításának napjával el is lehet kezdeni a tevékenységet. 

Ami furcsa, hogy a végzettséget és a székhely használatának jogosultságát csak 2 héttel később ellenőrizik. Igaz, a székhelyhez a hozzájárulást időbe telik beszerezni. 

Hatósági szerződés megkötése

Miután minden szükséges papírunk megvan, nem kell személyesen bemenni. Az E-papír szolgáltatáson keresztül szkennelve, pdf formátumban hiánypótlás tárggyal beadunk mindent az illetékes Foglalkoztatási Osztálynak. 1-2 héten belül jeleznek, hogy lehet menni aláírni a hatósági szerződést. Kaptam még egy beszámoló űrlapot, amit minden hónap 10. napjáig el kell küldeni. A vállalkozásban szerzett tapasztalatokat kell leírni, valamint nyilatkozni, hogy történt-e bármi változás. 

Adózás

Legtöbben a kisadózó vállalkozók tételes adóját, a KATA-t választják. Ez főállású adózónál 50 ezer Ft-ot jelent havonta, amit minden hónap 12. napjáig kell a Magyar Államkincstár megfelelő számlaszámára utalni, és a közleménybe a vállalkozásunk adószámát írjuk. Ez havonta 1 millió Ft-ig van így, ha elértük ezt az összeget, az 1 millió feletti részt 40% adó terheli. Engem ez a veszély egyelőre nem fenyeget.

Be kell lépni az Iparkamarába… Kisvállalkozóként sok értelme nincs, szerencsére évente 5 ezer Ft-tal megelégednek. 

Helyi iparűzési adó… Elektronikusan kell bejelentkezni a helyi önkormányzatnál. Én telefonos segítséget kértem, mert az összegről fogalmam se volt. Azt mondta az ügyintéző, egyelőre írjak be nulla Forintot, mert fél millió alatti bevételnél nem kell fizetni, nekem nincs arról adatom, mennyi a bevételem. Remélem, mindent jól értettem, mert amikor ezt a hívást intéztem, éppen lecsapott a vihar. 

Könyvelő? Sokan azt állítják kell, vagy egyenesen kötelező. Én nem érzem szükségét, hogy kiadjak havonta 10 ezer Forintot arra, hogy elutaljam a KATA-t, és figyeljem, hogy állnak a bevételeim. Az adóbevallásnál lehet, hogy segítséget kérek. A NAV Mentorprogramjába jelentkeztem, havonta tartanak előadást, és lehet kérni segítséget tőlük. 

Hogyan értékelem az ügyintézést?

Tudom, hogy divatosabb szidni a közigazgatást… Az adóigazolásos bakin kívül más probléma nem volt, ami megakasztotta volna az ügyintézést. A NAV-nál bármilyen adózással kapcsolatos kérdésre válaszolnak, érdemes elmenni a mentorprogram Adófórumára. Egy valamit hiányoltam, hogy a fórumon a számla helyes kitöltéséről nem volt szó. Most már ez is megy, lehet jönni bátran fotózkodni, nem kergetek senkit rontott számlatömbbel. 😀 

Top