Gyakorlaton sokáig csak elmélettel foglalkoztunk. Ezzel is muszáj, nem árt tudni, hogy működik a fényképezőgép, hogyan lehet jó képet fotózni, ezer apróságra kell figyelni. A karácsonyi fotókon gyakran lehet látni, hogy a bokeh-val valamit csináltak, nem kerek, hanem valamilyen alakja van. Ennek nem sok értelmét láttam. Aztán megkaptuk a feladatot, formázzunk bokeh-t, kaptunk kartonlapokat, hogy belevágjuk a mintát, kigyulladtak a karácsonyi égősorok…

A TECHNIKA

A trükkhöz kell egy fényerős objektív, pontszerű fények, kartonlap, valami vágóeszköz. A kartonba belevágtuk a mintát. Én csillagot, fenyőfát, tulipánt ügyetlenkedtem össze. A karton objetív méretűre formázásával és rögzítésével nem foglalkoztam, csak odaraktam elé. Eleinte csak bokeh vadászat volt, aztán kaptunk modelleket. Én vakuval a műtermi karácsonyfadíszre is rávillantottam, az is érdekes eredményt adott közelről és távolabbról is.

A VÁROSBAN

Szeged híres rénszarvasa vonzza a fotósokat. Én is odamentem a kis bokeh formázó lapocskákkal, aztán a Kárász utcán is körülnéztem, meg a karácsonyfáról is csináltam bokeh képet.

Top